22/11/2014

Pierogi sa kiselim kupusom

Odrastavši u multikulturalnoj sredini (i da, svesna sam da to zvuči mnogo pretencioznije nego što imam nameru), bila sam izložena jelima koja su u našoj sredini prilično nepoznata, što sam naučila na teži način, shvativši da sernik, kisiel i ščipjorek nisu svakodnevica i mojim drugarima iz škole. Susrela sam se sa par (desetina) čudnih pogleda u svoje vreme, ali me je to samo podstaklo da sa drugima podelim neke od recepata za svoje omiljene poslastice.

Već nekoliko dana patim od enormne želje za pierogi, knedlicama od testa punjenim kiselim kupusom, lukom, mesom ili pečurkama, jer su jedna od mojih najomiljenijih stvari na svetu, ali ih ne pravim često iz prostog razloga što sam lenja buba, nemam drugo opravdanje, jer nisu komplikovane.

Jutros (što je bilo u 13h, kada sam zapravo otvorila oči)  rekoh sebi: ''Danas je taj dan, napravićeš ih, lenčugo, kako znaš i umeš!'' i nekim čudom sam uspela da samoj sebi zazvučim autoritativno, jer sam pribavila sve sastojke i prionula na posao. Glad je čudo.

Šta nam je potrebno? Dobra mp3 lista, proterana mačka iz kuhinje, da ne bude levo smetalo i sledeći sastojci:

Za testo:

350 g brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
200g kisele pavlake
so

Za nadev:

800 g sitno iseckanog kiselog kupusa
40 g maslaca
1 glavica crnog luka, naseckanog
so
biber

Za pripremu nadeva, istopiti maslac u tiganju, pa na njemu propržiti luk dok ne postane staklast, a onda dodati oceđeni, sitno naseckani kupus i dinstati dok ne omeksa. Dodati začine po želji i ostaviti sa strane da se ohladi.
Za testo, prosejati brašno, so i prašak za pecivo. Umešati u prethodno ulupana jaja sa pavlakom i zamesiti sve zajedno. Razviti masu što tanje (oko 3mm) na površini blago posutoj brašnom, i vaditi okrugle oblike modlom, pa u centar svakog kruga  staviti kašičicu nadeva, presaviti testo i pritiskom zatvoriti ivice, koje se mogu dodatno utisnuti viljuškom. 

U veliki sud sipati vodu i dovesti je do ključanja, pa ubacivati pierogi i kuvati ih 3 do 5 minuta, tj. dok ne isplivaju na površinu. Kada su gotove, izvaditi ih iz vode i servirati na tanjiru uz proprženu slaninicu, preliv od pavlake ili šta god volite i deluje vam kao dobra ideja. Ne osuđujem, jer sam ih danas jela maltene klot, onako željna i pregladnela. Eto, cela mudrost mog omiljenog jela iz detinjstva. Prijatno!  ツ 






post signature

3 comments:

  1. Za mene nema lošeg testa, samo neka je nešto mešeno i garant mi se sviđa, a ove deluju posebno dobro!

    ReplyDelete
  2. Joj, ove su zle, previše su dobre :D

    ReplyDelete
  3. joooooj e u ovoj verziji mi se kiseli kupus jede! zabilježit ću ovo! ;)

    ReplyDelete