24/10/2014

SPICY PUMPKIN ORANGE JAM

Pre neki dan, moja prijateljica i omiljena food blogerka, fabulous gđa Tina Vesić sa Tina's Cookings bloga, objavila je recept za pekmez od bundeve i pomorandže kome nisam mogla da odolim, jer deluje tako slasno i mirisno, pa sam se, s obzirom na to da sam već imala bundevu koja džabalebari u špajzu, a i sve ostale sastojke (osim želatina, ako ću da budem sasvim iskrena, jer sam ga stavljala na kosu dok sam isprobavala proces pod imenom laminacija kose... don't ask... or do, možda i o tome napišem post), okuražila da sprovedem isti eksperiment. Na kraju krajeva, oktobar je, bundevomanija je odavno počela. 
Dakle, šta je sve potrebno?
Tina je pripomogla i prilikom nastajanja ove slike, 
jer je silom prilika morala da masteruje očuvanje ''prokletih belih tanjira'' na slikama



 Sastojci 
Dobra volja 
Technotronic - Pump up the jam, kao soundtrack za kuvanje 

Da napomenem samo da Pump up the jam nije obavezna stavka, Tina je koristila Ramba Amadeusa i Džemo voli džem, ali u obzir dolazi bilo koja tematska, poput Jamming - Bob Marley. Tajna je u tome što džem bolje uspeva na taj način, dva od dva puta, rekla bih da je to već dokazana činjenica. 

Kao i obično, počela sam da pratim recept, stavku po stavku, a onda je improvizator u meni preuzeo kontrolu i napravio hardcore spicy verziju ove jesenje poslastice. Zašto? Zato što volEm cimet. Takođe, moja mračna piratska strana (ili Sandra Li (ako ne znate ko je Sandra, odma', odma' na youtube, feel the magic)) je zahtevala rum umesto contreau-a, i recimo da sam iskoristila malko više nego što recept zahteva, znate već, po ukusu (wink, wink). Da, džem mi je malko pijan, mrvicu... 

Ovo što sledi je izmenjeni Tinin recept, tj. moja verzija ovog pekmeza:

Sastojci:
600 grama pirea od pečene bundeve
4 kašičice cimeta
1 i po kašičica mlevenih klinčića
200 ml svežeg soka narandže
100 ml svežeg soka mandarine
3 kašike svežeg soka limuna
4 kašičice narandžine korice
200 grama šećera
200 ml vode
3 kašičice želatina
3 kašike hladne vode (za želatin)
Rum po ukusu

U šerpu sa debljim dnom sipati sveži sok narandže i limuna, vodu, šećer i koricu narandže. Dovesti do vrenja na srednje jakoj vatri i pustiti da vri 2 minuta. Nakon toga dodati pire od bundeve, cimet i začine. Dobro izmešati da se masa sjedini, pa pustiti da ponovo počne da vri. Dok se masa zagreva, pripremiti želatin - izmešati ga sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Kada pekmez počne da vri, mešati stalno (i pažljivo) 5-6 minuta, da se džem blago zgusne.
Skinuti s vatre (pažljivo, jer će i dalje ključati) i uzeti par kašičica vrele mase, sipati u želatin i dobro izmešati, pa sve sipati nazad u šerpicu, dobro sjediniti i ostaviti da se hladi oko 15 minuta. Na samom kraju dodati rum, izmešati i sipati u sterilisane tegle. Pustiti da se tegle ohlade do sobne temperature, pa staviti u frižider preko noći.
Napomena: Ovaj pekmez je nešto ređi od standardnih. Za gušći pekmez dodati još kašičicu (ili kašičicu i po) želatina.

Moja napomena: Pekmez koji sam ja napravila uopšte nije ispao redak, naprotiv, morala sam da dodam još malo vode kada sam pravila pire od pečene bundeve. Sve zavisi od samih sastojaka, nemojte se bojati da dodate ili oduzmete malo ako vam nije po ukusu ili vam se čini da je masa previše gusta/retka.
Prijatno!


post signature

17 comments:

  1. Zvuci mljac mljac,pogotovo s ovim rumom po ukusu (wink wink i od mene). Ja nisam bundevas,ali u kombinaciji sa narandzom mozda postanem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ni ja, zato me je toliko odusevila ova kombinacija, neverovatno je ukusna! :)

      Delete
  2. Pomorandze obozavam, a od prosle godine i bundevu, tako da me ova kombinacija bas, bas privlaci ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kao skoro preobraćeni bundevaš, moram reći da sam oduševljena, ne mogu da uporedim ukus ni sa čime drugim, baš je jedinstven i predivan.

      Delete
  3. Pa oduševljena sam <3
    Obe ste genijalne a i slika je savršeno ispala. Ja bih pravila ovaj pekmez ali ne smem, you know why...(wink wink) :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odeš u ovaj butik i možeš odmah da se latiš kuvanja :) http://i112.photobucket.com/albums/n166/malarija/Uvodunovizivot/11312234556volcano-suit_zps430eea3d.jpg

      Delete
  4. Volcano suit :D

    Džem ti je diiiivno ispao ♥

    ReplyDelete
  5. Prvo Tina, a sad i ti, 'nači neveruem :D :D
    Zaista je prelepo, divna slika a sledeći put ga praviš i za mene <3

    ReplyDelete
  6. Pravimo Tina i ja gozbu iduci put, ne samo grickalice ♥♥♥

    ReplyDelete
  7. Mmmmmmm...kako ovo dooobro izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mani izgled, da znas kakav je ukus! :D Tina nam je otvorila oči ovom kombinacijom ukusa! :)

      Delete
  8. Kao neko ko uopšte ne vidi bundevu, osim na slikama, ja moram da kažem da sam apslolutno oduševljena idejom o pekmezu, i apsolutno moram ovo da sprovedem u delo!
    P.S. Želatin i kosa? Kako? Zašto?
    :)

    ReplyDelete
  9. Čekam post o laminaciji kose - umreh od smeha na to :)

    ReplyDelete
  10. Zvuci preukusno! Ja cu samo tiho da konstatujem da ti je bolje. ;) Inace me buni par stvari: kako nastaje pire od bundeve (izrenda se pa se malo blansira? :D), sta su sterilisane tegle (zimnicu nesam skolovala) i sta je sa onom ultimativnom preporukom od pandemije zatrovanog limuna da se korica juznog voca ne koristi ni za zivu glavu? Osecam da se sad svi kidaju od smeha na moje nedoumice.

    ReplyDelete
  11. Мојот Сведоштво Здраво на сите. Овде сум за да сведочам како го добив мојот заем од г-дин Бенџамин, откако аплицирав неколку пати од разни заемодавачи кои ветија дека ќе им помогнат, но тие никогаш не ми го дадоа заемот. Додека мојот пријател не ме запозна со г-дин Бенџамин Ли вети дека ќе ми помогне и навистина направи како што вети без никаков облик на задоцнување. Никогаш не мислев дека има уште сигурни заемодаватели додека не се сретнам со г-дин Бенџамин Ли, кој навистина помогна со заемот и ми го смени верувањето. Не знам дали имате потреба од оригинален и итен заем, слободно контактирајте го г-дин Бенџамин преку WhatsApp + 1-989-394-3740 и неговата е-пошта: Lfdsloans@outlook.com ви благодарам.

    ReplyDelete