01/04/2012

Мушкарци су са Земље, жене су са Земље... и бонус бркови


Уморна сам од нагомиланих обавеза претходних дана, време ме успављује и прејела сам се за ручак, али и даље на памети имам неколико битних разлика између мушкараца и жена, које ме интригирају довољно да о њима напишем неколико редака, као да о томе до сада није писано милион пута. Можда ће ми неке ствари постати јасније ако дуже о њима дискутујем? Ето прве разлике - на сам помен такве дискусије, јачи пол би побегао главом без обзира.

BTW,  Norman Rockwell rulz!

1. Зашто мушкарци не слушају жене? Муж каже да је то до биологије и њиховог мозга који користи наизменично једну, па другу половину, а не обе истовремено, као ми, жене. У реду, нека им буде, али се и даље питам да ли се икада иједан потрудио да слуша, уместо што само смишљају изговоре. Имам утисак да понекад претпостављају да су већ чули оно што жена жели да каже, па се искључе на пола, што доводи до тога да не чују битне информације и касније ризикују да остану гладни, игнорисани или кастрирани, у зависности од расположења партнерке. Без обзира на то што је мој муж симпатични, духовити и шармантни брадоња, па ми је тешко да се на њега љутим (дуго), уме да ме избаци из колосека том својом генетски усађеном (хм!) особином, која ме с времена на време лиши битне намирнице коју је требало да купи или убеђивања да нешто нисам рекла, јер се он тога не сећа. Мој муж има памћење златне рибице - тиме је све речено. Ја памтим као слон, с друге стране, што уме да буде фрустрирајуће ако немам доказ за нешто око чега се расправљамо. Могла бих да почнем да документујем сваки будан тренутак у нашим животима... или не. Ионако не подносим феномен зван ријалити шоу... мораћу да се помирим са тиме да ћу углавном бити разочарана количином пажње коју је уво хомосапиенса мушкога рода спремно и способно да пружи.



2. Мушкарци не разликују боје. Мислим, разликују оне основне, али не препознају нијансе. Муж и ја често имамо ''окршаје'' на ту тему. Свекрвин намештај у дневној соби, по његовом мишљењу је црн. Осим што је јасно као дан да је тегет. Ипак, не мо'ш да га убедиш у то. Тамно је, црно је. Маслинасто-зелена је, у зависности од нијансе или светлости на којој се налази сива или зелена. Зато често не зна коју то дуксерицу да ми донесе, када ми је хладно, а ја му кажем да је на столици у спаваћој соби. Када описује неку особу... она има црну или плаву косу, све између не постоји. Примера је милион, а чак и неки научници кажу да је то природно. Како уопште постоје мушки сликари, да ми је знати... 



3.  Ситнице. Женама су најбитније, а за мушкарце углавном не постоје. 

а) ''Мајица ти је исфлекана'' - Где? Ово? Ма, то нико неће приметити. 
б) ''Где су ми кључеви/документа/телефон, нигде их нема!'' - На столу су, малочас сам их видела. ''Али, нема их, све сам претражио!'' Жена, тј. ја долази, баца поглед на сто, подиже новине, а испод се шепури 'изгубљени предмет'.
в) ''Где је маслац, хоћу да направим сендвич?'' - У фрижидеру. ''Није тамо, свуда сам гледао!'', а маслац, у оригиналном паковању, са великим натписом, само што му не маше с полице. 

Ово су најчешћи примери из нашег свакодневног живота и мени су симпатични, понекад ми је просто невероватно колико су мушкарци блажено несвесни неких ствари у свом окружењу. Наравно, нису сви овакви и нису стално такви, али муж понекад уме да буде у ''Да л' сам пош'о ил' сам дош'о'' моду, понекад мислим да је требало да буде професор.

4. Време. ''Бићу спремна за 5 минута!'' Ноторна лаж с моје стране. Ипак, није намерна, понекад заиста могу да се спремим за толико, али се углавном спремим за двадесетак. Уколико муж у сред припрема дође и констатује да се још нисам спремила уз опаску да ме ''увек чека сат времена!'', у мени проради неки инат који ме тера да успорим и заиста га примора да ме толико чека. Понекада су припреме за излазак лепше од самог провода, умеју да трају сатима, ако прилика то захтева и сигурна сам (надам се!) да нисам једина која то мисли. Оперем косу, па чупкам обрве, пустим музику или пустим неку серију, шминкам се, навијам косу... вртим се по стану питајући се када сам последњи пут видела ''оне'' ципеле или блузу, баш ми сад треба. На крају орман експлодира, кревет се углавном не види од брда одеће, муж је видно нервозан, али ипак бојажљиво улази да извиди ситуацију, надајући се да неће нагазити на минско поље питања у фазону ''која хаљина ми боље стоји, црна или ова коју имам на себи'', које би могло да узрокује пресвлачење и незадовољство тиме што немам ништа да обучем. 




5. Шапутање на јастуку. Муж 2 сата после поноћи посматра као идеално време за спавање. Мени је то омиљено време за разговоре о нама, нашој будућности или мојим размишљањима, плановима и жељама. 

Има их још, али имам утисак да ми је сва крв из мозга сишла у желудац да би припомогла варење мамине рођенданске торте, па ми је памћење некако магловито. Доприноси су добродошли. 

Него, још речи две о рођендану гђе маме - хит вечери, поред рођенданских капица, синоћ су били бркови за сламчице. Мислим да ће од сада па надаље бити присутни на сваком слављу, урнебесни су! Бркови као украс, уопште, су откриће године, за мене. На накиту, од филца, картона или као беџ; селековски, чаплиновски или à  ла Поаро, брци јуначки ме одушевљавају.. толико да бих могла читав пост да им подредим. Ето идеје! 





15 comments:

  1. Znam da smo mi krivi za sve, da ne slušamo vaše pametarije, da prdimo, smrdimo, češemo se dole, podrigujemo.... Ali mi smo takvi, a vi nas volite, da nismo takvi ne biste, verujte mi
    A tebi ću ljubavi da kupim jednog geja, najboljeg drugara, da te sluša, da ide sa tobom kod kineza, gleda dodelu Oskara i Dancing with the stars.
    Voli te tvoj gluvi, rasejani, colorblind muž

    ReplyDelete
  2. Al ti je lepo rek'o :)))))))))))))))
    Nego kad ti vec kupuje geja, ocu i ja jednog..pogotovu za kineze :))

    ReplyDelete
  3. Muškarci su genijalci, svi moji veliki životni učitelji su bili muškarci. Obožavam njihov način razmišljanja, života, davanja prioriteta, ma...sve.

    ReplyDelete
  4. Tako je Ana, i treba da nas obožavate, kao što mi vas obožavamo. Kakva bi to idila bila onda, eh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vala baš. Kad bi žene prestale da komplikuju život kako umeju (i sama sam bila jedna od njih)...Ipak, kao što rekoh, imala sam najbolje učitelje, pa se po malo pomeram ka boljem. :)

      Delete
  5. Анониман2 Apr 2012, 21:13:00

    Sa svime se slazem,totalno je sladak istinit tekst osim sa ovim poslednjim.Ipak tvoj muz radi ceo dan i logicno je da ce mu se u dva ujutru spavati a ne pricati sa tobom o planovima za buducnost.Ne mislim nista lose naravno tekst mi je beskrajno simpatican ali sa stavkom br 5 se ne slazem jer smatram da je 2 ujutru vreme za spavanje pogotovo ako je sutra radni dan,osim ako se ne izlazi negde ili je vikend.Pozdrav

    ReplyDelete
  6. Никада га не гњавим када мора да се наспава, па нисам ја душманин :)) чак и поподне дремне без ометања ;)


    @Ana Atanasković - не знам ниједну жену која је свој живот успела да упрости, може да се деси неко привидно побољшање, али кад-тад успемо да закомпликујемо онако како нисмо биле свесне да умемо ;) 'фала богу на мушкарцима који нас понекада спусте на земљу и покажу да може и једноставније.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda je krajnje vreme da se upoznamo :=)
      Bez sve šale, tokom godina sam imala četiri tako moćna učitelja, muškog roda, koji su i svesno i nesvesno menjali moj genetski kod da sada mogu sebe da uhvatim u reliktima komplikovanja i da se vratim na kolosek.

      Delete
    2. Onda je krajnje vreme da se upoznamo :)
      Bez sve šale, tokom godina sam imala četiri tako moćna muška učitelja koji su i svesno i nesvesno menjali moj genetski kod da sada mogu da se dosetim, u ređim momentima komplikovanja, da bi trebalo da prestanem.

      Delete
  7. My Perfect Lounge morace tvoj muz, decko.... da ti kupi jednog geja, jbga, nemam toliko para :)

    ReplyDelete
  8. Ja: "Dragi, kako mi stoji ovo"?
    On: "Super je, baš lepo"
    Ja: "A šta misliš o ovome"
    On: "Super je, baš lepo"
    Ja: "Pa, je l' bolje od onog malopre"?
    On: "Uuummm...tebi sve lepo stoji"

    Ne znam da li je ovo dobro ili loše :D :D

    ReplyDelete
  9. Super tekstic! Prvi put komentarisem ali svaki tvoj post me odusevljava :D

    P.s. Gde si nabavila brcice? :)))))

    ReplyDelete
  10. Parce crnog hamera i makaze :)

    ReplyDelete
  11. Au, svaka cast na preciznosti :)

    ReplyDelete
  12. Пресавијеш на пола, евентуално исцрташ једну половину брка и онда заједно исечеш обе половине. Маказице за нокте су најбољи и најпрецизнији алат :)

    ReplyDelete