05/07/2014

CARAWAY RYE BREADRAŽANI HLEB SA KIMOMSastojci:

½ šolje ražanog brašna
4 do 6 kašika mlake vode


3 šolje mekog belog brašna
4  šolje ražanog brašna
 1 i ½ kašičica soli 
1 ½ šolja mlake vode 
1 kašika meda ili melase
1 kašika kima


 10 g suvog kvasca 
2 kašike ječmenog slada ili šećera
 1½ šolje vode  
 ½ šolje ražanog brašna


1 belance za premazivanje


Dva-tri dana pre nego što želite da ispečete hleb, napravite starter za testo tako što ćete u manjoj posudi pomešati ¼ šolje ražanog brašna sa 2-3 kašike vode. Pokrijte smešu plastičnom folijom i ostavite da fermentiše 24h, van direktne sunčeve svetlosti.
Nakon isteka tog vremena, dodajte joj istu količinu ražanog brašna i vode kao i prethodnog dana i sve zajedno izmešajte, te ostavite da odmara još oko 24h. Nema žurbe, ja sam potpuno zaboravila na mešavinu skoro jedan ceo dan, nije nikakav problem, tradicionalni starteri se čekaju i po nedelju dana.

Na dan pečenja hleba, pomešajte kvasac sa vodom, sladom/šećerom, 
1½ šoljom vode i  ½ šolje ražanog brašna u glatku masu, te ostavite da odstoji dok se ne udupli.


U većoj posudi pomešajte 4 šolje ražanog brašna, 3 šolje belog brašna, so, dodajte starter, mešavinu kvasca i kim (hleb se, naravno, može napraviti i bez kima, ali mu on daje jedinstven, predivan ukus), te umesite testo. Ono ne treba da se lepi, pa dodajte ražanog brašna po potrebi, ali pazite da ne preterate, jer će u tom slučaju hleb biti tvrd. Pokrijte i ostavite da narasta oko pola sata do sat vremena na toplom mestu. Kada naraste, premesite testo, oblikujte 2 vekne hleba i ostavite ih na prethodno podmazanom plehu, da testo još jednom naraste. Premažite hleb razmućenim belancetom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180° C, oko 45-60 minuta.